BIČ NA ŽENU
BIČ NA ŽENU
Anotace: " Jdeš-li k ženě, vezmi ssebou bič !" Friedrich Nietzsche, německý filozof
Jaký bič si bere muž na ženu
Ten na spřežení koní bolestný bič ?
Já nevím, snad to vysvětlením přeženu,
vím však, že pod tímto utíká žena pryč.
Nietzsche měl na mysli bič duševní převahy,
pod jehož střechu žena ráda se schovává,
když muž, kterého ráda má, klade si na váhy
i slova její a správně je překládá.
Nemusí ženě hned rozumět, stačí když naslouchá,
co žena říká a společnou řeč hledá.
Jednou ji oba vetknou si do roucha,
které je z ráje, a člověku pokoje nedá,
dokud se nevrátí do rajské zahrady.
Jen tam ji najde, pod Stromem Poznání,
kde, ač nahý zas - se ničemu nebrání,
a zjistí, že nikdy v ní nebylo a není hříchu.
Publikoval(a):
jang-tse, 3.6.2012