VĚNOVÁNO ŠPATNÉMU BÁSNÍKU, PANÍ V MODRÉM
VĚNOVÁNO ŠPATNÉMU BÁSNÍKU, PANÍ V MODRÉM
Anotace: B8seň paní modré ŠPATNÝ BÁSNÍK jsem si přečetl a došel k závěru, že já se na tuto problematiku dívám z jiného úhlu. Netvrdím, že je lepří, házím to jen do placu. Ať si paní modrá vybere, co se jí líbí, odpovídá a zbytek hodí do odpadního koše.
Nesmíš být, cítit se zasažena
mlčením ani slovy.
Ať chvála, ať hana,
jen srdce tvé ti poví,
kde kouzelná je krajina,
a kde jsou její vrátka,
kde kriteria platí jiná,
kde každá kritika je krátká,
kam nikdo nemůže, přístup nemá,
kde i ty zůstaneš jak ryba němá,
protože v této krajině je tvá božská jiskra,
ze které neomylně jiná chvála tryská.
Pak zůstaneš immuní k lidským soudům,
a nic tě nezraní, bolest nezpůsobí.
Vydána nejsi rozhodnutí bloudů,
co dne a zítra jinde svou robotu robí.
Jedině ta tvá božská jiskra, velvyslanec Boží
smí soudit tě, vydat počet ze tvých dní,
a tu nenajdeš ve světě, v nějakém lidském zboží,
tam stopy lidí nevedou a jen tobě se rozední.
Ulicí půjdeš s tvou pochodní hořící,
a svět kolem tebe mrtvý, jen ty nevýslovně živá,
nikdo ji zhasit nemůže, vždyť plamen věčný mívá.
Na světě nikoho nebudeš se prosit,
protože v srdci svém vzácný květ budeš nosit,
a bude ti putna, kdo ohněm se zadusí.
Ohledy nesmíš brát na kance, na husy,
nebudeš házet perly těm příslovečným sviním.
¨Co chrochtat možná budou :"Já ze všech tvých básní tě viním !"
Vinili kdysi jiné, básníky prokleté zvali k soudu.
Kde jsou dnes ta jména uslintaných bloudů ?
Jen jména těch básníků svět v paměti si chová,
a neříká už dnes : " Já také dílo jeho špiním !"
Publikoval(a):
jang-tse, 28.5.2012