Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

PODOBENSTVÍ O MARNOTRATNÉ DCEŘI

PODOBENSTVÍ O MARNOTRATNÉ DCEŘI

jang-tse Básně » o Lásce

Anotace: Básník není zodpovědný za své básně, právě tak jako matka, která neví, bude-li z jejího dítěte genius, nebo gangster. Přesto se ocítá za své básně před soudem jako Charles Baudelaire,Francois Villon či Guy de Maupassant. Nebo před soudem lidí.

Co mohla dcerka rozhazovat, vždyť měla jen slova,
a chudá byla jinak jak kostelní myš,
jak vítr co na kovadlině slov vzdušné zámky ková,
však do jedné básně vepsala že nese ten svůj kříž,
a byl to vskutku zámek, však ze vzácných plynů,
argonu, neonu, xenonu a co já vím z čeho ještě.
Když potom později v lásce spadly jí první kapky deště
a poznala toho, koho Bůh naladil na stejnou vlnu s ní,
si náhle myslela, že jak rozhazovačnost zní,
říci mu prostě : "Já tě mám taky ráda." ,
když se jí přiznal okamžitě, co láska v jeho srdce právě vkládá.
Domnívala se mylně, že on jí vinu dává,
a uráží ji za nesplněná očekávání a přání.
Muž rozhazuje světská bohatství - žena bezděčně lásku trousí,
však v obou případech Osud si kosu brousí,
a jednoho dne poseče koukol na Božím poli.
Přátelství - to je pohoda. Láska však vždycky bolí.
A musí to tak být - když pole chce ležet ladem
a nevydat úrodu ve věku zralém či mladém.
Člověk si nikdy vybrat nemůže, kdy k němu láska přijde,
má tajuplné stezky totiž a sama určuje, kdy v ústrety mu vyjde.
Je Boží dar, hrdá a pyšná jak rozmazlená kněžna,
a žena, jež se domnívá, že pro ni má jen slůvka něžná,
lichotky, pochvaly, zdvořilé úklony, kavalírská gesta,
neví, že láska zoprvu je jen ze syrového těsta,
a nebroušená jak démant právě nalezený.
Však vysvětli to srdci marnotrané ženy !
Pohádku přeje si číst, však obráceně, od konce do začátku,
a neví že týden lásky může mít také sedm Černých Pátků,
protože ta pravá, skutečná zkouší vždy bezděky,
jak zlato zkouší se, zda ryzí je navěky,
lučavkou královskou, která to zlato leptá.
A na ty ztráty nepatrné se ani Bůh, její zlatník neptá,
a je to vždy On, kdo srdci člověka Svou lásku propůjčil.
A byl to jeho Syn, kdo řekl nám, muži i ženě :
"V paměti mějte : Nadarmo vzali jste, nadarmo dejte !"
Víš, dcerko marnotratná ?
¨Tak rozházelas lásku. Co je ti dnes platná ?
Publikoval(a): jang-tse, 24.5.2012
Přečteno (85x)
Tipy (6) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Květka Š., děda včela, modrá, Lugilla

Spodek

Stránka generována 22.9.2024 14:26
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti