Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Déja vu

Déja vu

qala Básně » ?nezařazené?

Anotace: Dvě variace na jedno téma ...

1.

Mladší chlapec ztratil po cestě bundičku
dávku výchovného hněvu ocenil roztržitou lítostí
prodírám se lesem zpět proti času
zanikající ozvěnou dětských hlasů
překračuji stopy příběhů tak rychle zapomenutých
zde na pařezu klacek co ještě před chvílí byl pistolkou
prozkoumaná půlka starého vosího hnízda
Tati proč vosy nepíšou knihy
řetízky našich stop po okraji kaluže – proč jsou náhle tak malé!

Za syrovým mřížovím mechu
plný předtuch jako neslyšně kroužících ptáků
cože to vlastně hledám

Sám pětiletý
ztratil jsem pruhovanou bundu
a slzy se mi koulí po tváři


2.

Už v jakémsi prašlemu všech mých snů
viděl jsem se stát po kotníky v prachu cesty
a v lávovém oparu soumraku mě ohmatávaly stíny
vozů koní dětí na korbách a jejich zvonivé hlasy

a najednou to tu je
křik a stíny dunivě omdlévají
ve štěrbině mezi vařícím se vzduchem a okrovou stepí
v té chvíli kdy den už navléká horké rukavice noci

Bojím se udělat krok přestavět scénu
přijít o tak náhle nalezený konec řetězu
spojujícího přítomnost s mým dětstvím
a mé dětství s kýmsi přede mnou

Jak předat dál ten vzkaz
ve věku kdy se mé myšlenky
zmítají v pavučině protikladů
obrysy tvarů se rozostřují

a nevyslovitelného přibývá
Publikoval(a): qala, 29.8.2012
Přečteno (79x)
Tipy (2) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Lugilla

Spodek

Stránka generována 23.11.2024 01:10
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti