Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Milé děti...

Milé děti...

Jan Čihoský Úvahy » ?nezařazené?

Anotace: **************

Milé děti...

Svět, ve kterém všichni žijeme je velký a děje se v něm spousta věcí. Žije na něm hromada lidí, každý jiný a né každý dobrý.
Do života jste dostali od pánaboha velký dar. Je to nejsilnější známá moc ve vesmíru - Váš mozek. Druhý neméně významný dar Vám zajistili Vaši předkové - to je svoboda. A třetí důležitá věc kvůli, které tu vlastně jste jsou Vaši rodiče.
Chtělo by se říct jedno je Vaše, druhé chraňte a třetí ctěte a tak to tedy říkám.

Mám o Vás děti přesto strach. Už jste dost velké, tak si to řekněme na rovinu. Na světě je spousta hajzlů, kteří budou ovlivňovat Vaše názory, svádět Vás k nepravostem a možná i zneužívat Vašeho mládí. Braňte se, používejte svou moc. Jste svobodní. Přemýšlejte a tvořte si svůj názor. Ne podle rodičů, ne podle školy ani podle kamarádů nebo podle hajzlů, ale podle všech z nich. Přemýšlejte proč jsou zlí lidé zlí a hodní hodní, co je ve škole přehnané a co naopak důležité, od rodičů vezměte nejvíce, ale snažte se poznat jejich dobré a špatné stránky. Snažte se pochopit proč takoví jsou. Naslouchejte a přemýšlejte. Přemýšlejte o sobě, snažte se v sobě vyznat a zjistit co Vás opravdu baví, co se Vám líbí a proč. Prostě ten svůj mozek používejte, ono to nebolí.

Život pro Vás pak bude mnohdy těžký, ale i tak krásný. Snažte se ho využít co nejvíce. Ať už si vyberete jakoukoliv cestu. Najděte lásku, jakoukoliv její formu a zkuste se někdy bezstarostně řídit srdcem a ulevit mozku. Celý život budete asi hledat jak tyhle dvě věci používat a zjišťovat, kdy je třeba víc toho nebo onoho. A to je asi ten život jak se často ptáte: mozek je brzda a srdce plyn. Víte, v životě nejsou všechny cesty, kde můžete jet na plný plyn.

Jeďte za svým štěstím a plným životem. Užívejte ho naplno. Ale pořádně se na cestu připravte. Vezměte si s sebou od každého to nejlepší.

Vím, že mezi Vámi takové děti jsou a tak půjdu klidně spát. Budoucnost je na Vás. Tak jděte a dělejte svět lepší, tak dobrý, abyste měli chuť do něj přivést vlastní děti.
Mám Vás moc rád. Dobrou noc.

A nezapomeňte: můžete přijít o rodiče i o svobodu, ale nikdy ne o to, co máte v hlavě.
Publikoval(a): Jan Čihoský, 20.2.2012
Přečteno (170x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 28.4.2024 18:39
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti