Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Sněží

Sněží

Trubka Petr Úvahy » o Zemi, Přírodě

Anotace: krátká báseň a delší esej Obtíže básnické tvorby

Sněží
prší
vedro
fičí
...co je český, to je hezký

--------

esej: Obtíže básnické tvorby

Na první pohled snadná básnička, jen pár slov.
Ale i tu je třeba promyslet, každé slovo se nehodí.

Sněží
verš vybízí posluchače k zapojení fantazie,
navozuje náladu klidu, pohody,
ideál z Ladových polednic
prší
to je zneklidnění, déšť je sice fajn pro přírodu,
ale málokdo chodí někam rád v dešti,
každopádně pohoda je pryč
vedro
vedro je v létě, když praží slunce, u moře dobrý,
ale jinak: kdo má rád vedro ?
fičí
aha, asi to je básnička o živlech, tak co už bylo:
voda, oheň, vzduch,
nějak se to přiblíží zemi a bude to komplet
...Tak zase máme nový rok
tohle je původní verze básně
autor měl na mysli lehký odklon,
předvedl roční období a pak je uzavřel
no, ale že by tohle byl nějaký trhák?

zkusím druhou verze básně
Sněží ...leden
prší ...duben
vedro ...červenec
fičí ...listopad
...Zase blíž do důchodu
hele, autor se těší na důchod, nebo se ho bojí?
jenže tenhle závěr nebude fungovat u čtenáře pod 50
a pro mladší to bude divné, nebo přímo hloupé

třetí verze básně
Sněží
prší
vedro
fičí
...to jepice nezná
jepice? aha, ta má krátký život, vyletí, užije si
a je konec, jenže čtenář šťoural (milovník přírody)
si najde, že jepice má larvální stadia,
která by to zažít mohla

čtvrtá verze básně
Sněží
prší
vedro
fičí
... na Měsíci musí být nuda
autor se duchem přemístil až na Měsíc
kouká na Zemi zdálky,
vychází mu, že na Zemi to vlastně je dobrý,
i to vedro nebo fičák
ale tenhle přelet je asi trochu přepálený

pátá verze básně
Sněží
prší
vedro
fičí
... co je doma, to je doma
báseň se vrací domů, tam je nejlíp,
ale doma není to pravé, doma je u kamen, nebo na
gauči, ale ty živly jsou venku, tohle taky nejde

šestá verze básně
Sněží
prší
vedro
fičí
... co je český, to je hezký
Je to báseň česká, tak proč ji neumístit do Čech
je to pozitivní, nenadává se na to počasí,
vlastně se trochu chválí, že každá roční doba má něco
do sebe,
není to kdovíjaká báseň, ale ať už se to zavře,
a jde se dál :-)
Publikoval(a): Trubka Petr, 19.4.2016
Přečteno (319x)
Tipy (3) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Mirastus, Kytka62

Spodek

Stránka generována 13.5.2024 21:30
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti