Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Co je to štěstí?

Co je to štěstí?

Sabine Úvahy » o Životě

Anotace: Problém moderní společnosti.

Co znamená štěstí? Je to snad souhrn nějakých okolností? Mnoho lidí si říká, že mu ke štěstí stačí více peněz, partner či partnerka, lepší práce, úplná rodina a tak dále.

Štěstí je neocenitelná hodnota. Snad i o to více, že je neměřitelná. Nemůžeme říci, zda jsme více či méně šťastní než někdo jiný, jelikož nikdy nemůžeme s jistotou říci, jak na tom dotyčný opravdu je.

Štěstí je ale něco, co chce každý. Někdo má dojem, že jej dosáhne skrz nějakou milovanou osobu. Jistě, láska, tedy alespoň ta pravá, je podstatnou součástí onoho štěstí. Nemusí to být ale nutně láska romantická. Může to být láska mateřská, přátelská, nebo takzvaná sebeláska. Nemluvím teď o narcismu, jen o zdravé úctě a cenění si sebe samotného jako lidské bytosti.

Štěstí ale jako takové neznamená to samé co láska. Štěstí je vnitřní stav, vyrovnanost,klid a radost z každého nadcházejícího okamžiku. Sebeláska by se tedy dala považovat za součást štěstí, jelikož vyrovnanost a spokojenost s tím, kým jsme je jedním ze základních stavebních kamenů.

Ale také není vším. Nedokážeme obecně určit, co jsou zbylé části, jelikož štěstí je vlastně nepopsatelná zkušenost. Každý někdy zažil jistou radost, problém je, že opravdového štěstí dosáhne málokdo. Zvlášť nyní, když máme možnost dosáhnout prakticky čehokoliv, ale miliony lidí trpí právě absencí skutečného a trvalého štěstí.

Mám takový dojem, že jsme zaměnili pojem štěstí s pojmem požitek. Požitek je chvilková radost, jednoduše dosažitelná, ale pomíjivá. Štěstí je trvalé, jen ne tak lehce k mání na trhu.
Publikoval(a): Sabine, 18.11.2014
Přečteno (502x)
Tipy (1) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Freequency

Spodek

Stránka generována 20.4.2024 00:31
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti