Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Jsi věřící?

Jsi věřící?

Taren Úvahy » o Bohu, Náboženství

Anotace: Velmi krátká úvaha i zpověď o hledání, vědomí i nevědomí. Touze najít smysl a víru. Víru v co....?

Jsi věřící?

Krátká otázka a dlouhá odpověď jež myslím nebude nikdy úplná ,zcela srozumitelná a vyčerpávající.
Už velmi dlouhou dobu se zamýšlím, stejně jako mnozí jiní přede mnou , nad smyslem a účelem dění kolem mne i skrze mou maličkost. Pokouším se psát a laicky ,nedokonale si zformovat , alespoň sám pro sebe jakousi základní myšlenku "proč".
Proč žiju, proč myslím, proč mám věřit a čemu? Proč jsem neustále nespokojený se světem i sám se sebou a to zejména.
Něco málo už jsem o téhle nutkavé touze a proudu nepřeberných, stále se opakujících otázek napsal. Nevím zdali to bylo dobré a znělo to přesvědčivě, ale spokojen jsem s tím nebyl po dlouhá léta. Nyní v pozdním věku - (neříkám úmyslně, starý, stárnoucí, ve starém věku atd. ta slova nemám rád), docházím k poznání určité formy odpovědi na mé neustálé otázky.
Odpovědi, kterou mohu shrnout do krátkého, jednoduchého odstavce o šesti větách. Odpovědi, která je to jediné a závěrečné uspořádání otázek a odpovědí, ale i poznání k němuž jsem došel. Není to o slepé a bezvýhradné víře bez otázek. Jen názor a poznání jedné déle žijící, trochu zmatené a hledající dušičky, vržené do světa lidí.
Proč....pro poučení...poznání....zkušenost..?

Poznání - definice:
(Není to návod jak a proč myslet , nebo mít stejný názor.
Snažím se tu o svou soukromou definici toho čehosi kolem nás i v nás samých. Nesnažím se kohokoli poučovat a hrát si na mentora, jen prezentuji své poznání a dnes po dlouhé úvaze mohu říci i své přesvědčení o životě a tak trochu snad i o jeho smyslu...)

"Po letech čirého a bezvýhradného ateizmu ,jsem došel ke dveřím a bylo mi otevřeno.S láskou a bez výčitek. S láskou o které dnes už vím, že je bezvýhradná , všezahrnující a věčná. Nemusím za ni děkovat a klanět se jí. Pět na ni ódy, nebo ji zatracovat. A ona i přesto nepřestane existovat a dále mne bude objímat a držet ve svém náručí."

Komu mám za ni děkovat? To nevím přesně , ale i přesto nepřestanu děkovat každé ráno za dar probuzení a krásného, nového dne. A je tak důležité vědět komu....?
Publikoval(a): Taren, 8.5.2014
Přečteno (287x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 18.4.2024 06:59
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti