Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Voda

Voda

Vlčice152 Úvahy » o Zemi, Přírodě

Anotace: Co je voda? Jaká je? V téhle úvaze jsem se nad tím zkusila zamyslet.

Voda
Co je to voda? Kráska s průzračným závojem, který se třpytí v paprscích slunečního svitu, nebo tichá a smrtící kobra, pro kterou není problém vykonat rozsudek smrti. Já bych řekla, že oba pohledy můžeme k vodě přiřadit, ale záleží jen na nás, kterému pohledu dáme přednost. Ale ať už si vybereme cokoliv, musíme si přiznat, že bez vody bychom nepřežili déle než několik dní a ať se nám to líbí nebo ne, voda je důležitější než jídlo.
Kdybychom se vrátili v čase, k prvopočátkům života na Zemi, mohli bychom vidět, že první život vznikl ve vodě. „Voda, stvořitel života.“ I takové přirovnání vodě sluší. Byla první, kdo poskytl vhodné prostředí pro život, a kdyby vody nebylo, nemuseli bychom tu být ani my. V přírodě je voda nesmírně důležitá, ale ne vždy se nám líbí, co nám provede. Když jí máme nedostatek, nelíbí se nám to, když je jí hodně, také nadáváme. Neznám nikoho, kdo miluje déšť. A nemyslím ten letní příjemný deštík, ale ten studený nepříjemný podzimní déšť. Ale musíme uznat, že voda je zázrak i zkáza, která do našeho života zasahuje a patří. Proč?
Zázrak, tak bychom mohli charakterizovat určité vlastnosti vody. A teď už nemluvím o vzniku života ani o tom, že je nesmírně důležitá pro náš život, protože bez vody bychom dlouho nepřežili. Nic si nevypěstovali ani nevyrobily, protože tohle je všem naprosto jasné. Já mám na mysli tu krásku, se stříbrným závojem, plný vzduchových perliček a s šaty, které jsou utkané ze stříbrných nití. Nejkrásnější pohled na vodu je ten, když se slunce vzhlíží v průzračně čisté vodě a paprsky dodávají hladině okouzlující třpyt. Úžasná podívaná je také tehdy, když vánek vyzve vodu k tanci. Záleží na tom, jakou má vánek náladu. Buďto je unavený a klidný, to potom s vodou tancují klidný a jemný tanec, který je pohlazením na duši, nebo má vánek rebelskou náladu, to je pak jejich tanec velmi temperamentní, dynamický a plný vášně. Rozhodně na nás takto může působit. Klidná hladina se také stává zrcadlem. A nejenom na fasádu, mohli bychom říct, že hladina vody je okno do duše. Před ní nic neutajíte. Lidově řečeno, vidí vám až do žaludku. Takovou podívanou máme v teplých měsících, ale co ty chladné měsíce. V zimě se z vody stává sněhová královna. Perličkové šaty ze stříbrných nití vymění za bílé šaty poskládané z droboučkých sněhových vloček, které nás dojímají svou krásou. Když se řekne bohatství, vybaví se vám peníze, zlato nebo stříbro. Málo komu by se vybavila právě voda, která má mnoho podob a každá z nich je jedinečná a skvostná. Voda je tedy daleko větší bohatství než jakékoliv zlato a stříbro, ikdyž si za ni v dnešní době nic nekoupíme.
Voda je tedy nádherná a čarovná, opravdové bohatství, které je nenahraditelné, ale tak jako dokáže voda ohromit a očarovat, dokáže taky obrovsky uškodit a dokonce i zabít. Tak tady se stává z krásky podlá a krutá kobra, která nezná slitování. Voda se stává nebezpečným živlem, který jde hůře zkrotit nežli oheň a většinou také škody napáchané vodou jsou daleko horší. Patří sem například povodně. Můžete si gratulovat, pokud v období povodní vyjdete pouze se zatopeným sklepem. Jiní lidé přišli o majetek, střechu nad hlavou nebo dokonce o život. Utopení ve vodě je ta nejhorší smrt, kterou by nikdo neměl podstoupit. Samozřejmě, že sem nepatří žádná smrt. I takto krutá umí voda být. A ať se nám to líbí nebo ne jiná nebude.
Vodu máme také pro zábavu. Co by to bylo za léto bez vody. No to si nikdo z nás už nedokáže představit. Určitě se každý z nás rád v létě koupe. Voda nabízí hodně aktivit, které jsou velmi lákavé. Je to třeba vodní lyžování, surfování, potápění i obyčejné plavání. Ale jsou i tací, kteří vodu moc nemusí, ti si ale určitě přijdou na své, když si vezmou nafukovací lehátko a jen tak se na vodě pohoupají. Vodu máme také rádi v zimě. Sice ne ve formě vody, ale ve formě sněhu a ledu. Můžeme lyžovat, bobovat, koulovat se, stavět sněhuláky, bruslit a hrát hokej. Takže jaká je voda? Řekla bych, že o ní nemůže říct nic přesně, protože vždycky se alespoň v něčem spleteme, ale pokud chceme k něčemu přirovnat, můžeme použít titul "královna". Na jednu stranu krásná, vznešená, urozená a moudrá bohyně, ale na druhou stranu krutá, podlá bojovnice, která si sjedná pořádek i kdyby svým mečem měla připravit někoho o život.
Publikoval(a): Vlčice152, 19.9.2013
Přečteno (385x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 19.4.2024 00:34
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti