Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Válka na spadnutí...

Válka na spadnutí...

Aťan Povídky » Válečné

Anotace: Protože máme za dveřmi válku s Íránem, vytáhnu ze šuplete s touto tématikou dvě minipovídky.

.

ŠEDIVÁ ZEĎ

Zdálo se mi o velké šedivé zdi mezi Izraelem a Palestinou. Na jedné straně bylo lidskou krví napsáno AŤ ŽIJE MÍR, na straně druhé lidskými výkaly někdo zrovna dopisoval AŤ ŽIJE LÁSKA.

Chtěl jsem se rozeběhnout za tím čmárajícím podivínem, ale nohy mne neposlechly. Zkoušel jsem na něj zakřičet, proč tak hanebně przní mír a lásku, ...ale selhal mi i hlas.

Když s nápisem skončil, odložil zapáchající štětku a otočil se.
"Máte problém?" zeptal se mě.
S hrůzou jsem zjistil, že se dívám do obličeje sám sobě. Úplně mě to vykolejilo, nebyl jsem schopen sám sobě odpovědět. Jenom jsem si pomyslel - doufám, že ti brzo dojde barva, hajzle.

Moje druhé já mi zašeptalo do ucha: "Tyhle dvě barvy nikdy nedojdou, je jí všude dost."
_____________

IRÁCKÉ HLINĚNÉ TABULKY

V Iráku byly nalezeny hliněné tabulky popsané sumerskými piktogramy. Toto je doslovný překlad:

"Je mi 17 let. Mám tři sestry a čtyři bratry. Naše rodina bydlí v sumerském městě Uruk. Nemám bohužel žádné kamarády, vrstevníci se mi většinou posmívají. Děti a dospělí vlastně také. Mívám totiž často vidiny, jen malý bratr Ezak je ochotný mě vyslechnout. Ostatní mi nadávají do pomatenců. Celý den se sourozenci pomáhám rodičům na poli, ale večer si zalezu do kouta chýše a dokud na to vidím - píšu. První piktogram, který jsem se naučil, byl kosočtverec s čárkou uprostřed - znak plodnosti. Ale teď už zvládnu víc než 700 znaků. Nejmladší bratr Ezak mně zhotovuje čerstvé vlhké tabulky, abych měl více času na psaní. Dnes se pokusím napsat ÚVAHU O PÍSMU.

Za 3487 let se narodí Ježíš Nazaretský, vím to! A také vím, že země kolem nás se jednou bude jmenovat Irák. Tyto hliněné tabulky, do kterých píšu znaky upraveným klacíkem, budou nalezeny dva tisíce let po narození Ježíše. (Asi 2008?) Škoda že neuvidím vykulené oči nálezce, protože já umím také předpovědět, jak se v ten čas bude psát. Budete mít 11 základních písem: 1. čínské logogramy, 2. japonské písmo, 3. písma jihovýchodní Asie (např. jávské atd.), 4. mongolské písmo, 5. tibetské písmo, 6. moderní indická písma, 7. kúfské arabské písmo, 8. etiopské písmo, 9. řecké písmo, 10. Cyrilici a 11. latinské písmo.

Pět a půl tisíce let má lidstvo možnost domlouvat se nejen pomocí znaků a písmem. Víš to sám, neznámý nálezče těchto tabulek v Iráku. A teď se kolem sebe rozhlédni. Co vidíš? Válku? Tak buďto celá léta blbě píšeme, nebo blbě chápeme..."

.
Publikoval(a): Aťan, 11.11.2011
Přečteno (426x)
Tipy (13) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Fanosh, koala-pancake, Acheiron, la loba, kavec, hašlerka, Zasr. romantik

Spodek

Stránka generována 13.5.2024 20:52
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti