Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

TO VÍ JEN PÁMBU

TO VÍ JEN PÁMBU

jang-tse Básně » o Lásce

Anotace: " Opravdová láska vychází z harmonie myšlenek a protikladu charakterů těch dvou milujících." Théodore Simon Jouffroy

Oba je znám a nevím vskutku,
nevím, proč Pámbu vložil do srdce lásku,
ohebné mladé ženě jak proutek a starému mrzáku.
Já vím že duch v něm zdravý a zkušenější,
než u té ženy, pro něj však na světě nejkrásnější.

Jistě má s nimi Jeho úmysly nevyzpytné,
kde do společné duše, jinak nedobytné
vložil své dary a jejich touhu po nich.
Tu nevyčtou z žádných jiných knih.

Musí oba jít oba vždy cestou panenskou,
kam stopy lidí nevedou,
jen ti, kteří ji jít chtěli.
Duše se nespasí v chomáčích
jak na plástvích včely.

Ona za za mužem svým musí jít
a on za svou ženou,
o které mu Pámbu řekl :
" Tvá je, ta milovat ji budeš
jak zřítelnici tvého oka,

jak poklad náhle objevený !
K vašemu svazku pravím jen :
Mé manželství je to, které nikdo nerozdvojí !"

Kdo ví, zda jejich cesta, cesta Muže a Ženy,
neskončí na prvním útesu, na skalisku,
kde jiné lásky ztroskotaly,
ztratily svou misku,
kterou jim Pámbu dary a láskou naplnil ?
Kdo může vlastně říci, že lásku až do konce žil ?
Publikoval(a): jang-tse, 9.6.2012
Přečteno (116x)
Tipy (3) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: děda včela, Květka Š.

Spodek

Stránka generována 22.9.2024 13:28
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti