Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

STÁTNÍKOVA SMRT

STÁTNÍKOVA SMRT

jang-tse Básně » Vlastenecké, národy, válka

Anotace: Tato básnička byla napsána v závětří totality, ale je, myslím i dnes aktuální. Byl to anglický státník Gladstone, který řekl : "Je to svoboda,která vychovává člověka k svobodě." (It's liberty, which fits men to liberty. )

Co je nám platna moudrost netopýří,
kterou nám přinesla půlka století,
že každá pampeliška ztrácí chmýří,
na jinou louku kvést si odletí ?

V jediné duběnce jsou skryty lesy dubů,
a hory sudů, zeleň inkoustů.
Čas s tlamou plnou dračích zubů,
moudrosti učí nás - od chroustů.

Ztrácel jsi křídla od plamene svíčky,
hledajíc stále tiché závětří
naděje, sny za tvými víčky
spořivost a lakomství nešetří.

Mít úspěch, hrnce plné žrádla,
vyhnout se každé robotě,
jak prase končit v míse sádla,
a znamenat něco v životě ?

Rubáš už nemá kapsu žádnou,
vezmi si do něj páku na rakev !
Poslední otázku už neslyšíš zrádnou :
" Měl v žilách vodu nebo krev ?"

Poslední hřebík funebráka
zazpíval na tě chválu veškerou,
ať v rakvi hermelín či hadry od žebráka,
i funebrák lezl by ti za dcerou.

Vedl jsi život beze hříchů,
příkladem byl jsi ostatním ?
Pohřební síň je plná smíchu :
" I teď dal nám příklad ! Pod zem s ním !"
Publikoval(a): jang-tse, 6.6.2012
Přečteno (107x)
Tipy (2) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Květka Š., děda včela

Spodek

Stránka generována 28.4.2024 08:45
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti