Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

ROZUM A CIT

ROZUM A CIT

jang-tse Básně » o Životě

Anotace: Jak to myslel Sokrates, když často opakoval : " Vím, že nic nevím !" ? Nevím. Ale myslím si, že takto :

Cit s rozumem spolu musí žít.
Rozum je také Boží dar, a ten také nelže.
Ti dva ruku v ruce svorně musí jít,
když rozum nebo cit v úsudku svém selže.

Však každý z nich je ve své doméně.
Rozum ve světě faktú, skutečností.
Oba se neliší od sebe jen po jméně.
Cit v nitru dlí, kde rozkvétá s radostí.

A nad tím rozum vždy zůstává stát.
Z této mé definice nic neslevím.
To proto pravil Sokrates mnohokrát ?
" Vím, že nic nevím !"
Publikoval(a): jang-tse, 31.5.2012
Přečteno (140x)
Tipy (1) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: děda včela

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 20:08
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti