HOLKA OD VLTAVY
HOLKA OD VLTAVY
Anotace: Nevím, zda se to přihodí v životě každého člověka, kdy náhle potká v širém světě krajana, ze stejné oblasti nebo města ve vlasti. Mně se to stalo několikrát. Může se tak stát i ve vlasti a kousek za hranicemi. O tom hovoří tato básnička.
Ach, ty má drahá holko od Vltavy,
od Mělníka, kde já strávil mládí kus.
Boží svět vzdálenosti má, však blízkosti si staví.
Do práce tenkrát, do loděnic mne vozil autobus.
A za půl století poté jsme se sešli na internetu.
Tehdy v mládí jsem bydlel v hotelu v Želízech.
Dnes v Čechách už nikoho nemám, ani starou tetu,
však když na Webu tě potkal, ztajil se mi dech.
Vždy je to Pámbu, který lidi dohromady svádí,
ať ve stáří, ve zralém věku, v mládí.
Víš, co je náhoda, má drahá holko a neznámá ženo ?
Náhoda chodí jen tam, kde vše je pro ni připraveno.
A ty nyní víš, že ti to dnes pravda řekla,
má holko od Vltavy, z nebe, z pekla.
Vyber si, co chceš, zbytek hoď do té řeky.
Vždyť víš, co pro tebe a pro jiné jsou léky.
Publikoval(a):
jang-tse, 31.5.2012