Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

KRITERIA LÁSKY

KRITERIA LÁSKY

jang-tse Básně » o Lásce

Anotace: Nerad píšu anotace. Chtěl bych zde poděkovat všem, kteří četli mé básně a také těm, kteří odevzdali svá posouzení, ať už jakákoli. Zvláště se pak omlouvám PÁRKU PROKLETÉMU za mou zbrklou a nesprávnou kritiku.Dnes to vidím jinak. Sorry, PÁRKU PROKLETÝ !

Láska má divná kriteria, divné záměry.
Rozkvete mezi bohatým a chudou,
a mladá slečna, obstarožní pán,
i ti kořistí její budou.
Skutečná láska nezná hranice,
zvolí si přezrálou stařenu a panice.
Kdo z vás viděl film : " Harald and Maud " ?
To jenom zkostnatělí moralisté,
od těch jejich odsouzení je vždy jisté,
a nevidí její spravedlnost divnou,
nechtějí znát jeich půdu živnou,
na které rozkvétá a vyvolává jejich soudy.
Láska si často volí své dva bloudy,
však do očí jim vloží své jedinečné hvězdy.
Jen ti dva je vidí a jejich mlčenlivé sjezdy,
ve kterých zrak se vpije do zraku
v prastarém věčném lásky zázraku,
v němž mlčení je výmluvnější než tisíce slov.
Ve kterém se noří duše do duše jak okov
do přehluboké a neznámé studny.
Kdo narodil se, aby zde právem soudil
člověka, který leta možná bloudil,
než našel svůj přístav, svou pravou domovinu ?
To jenom šosáci vidí vždy jen vinu
jednoho, druhého, nebo obou
a jejich černí havrani živé oči lásky klovou
a zatracují - proč je svět tak zkažený ?
Protože nepřijímá lásku muže a ženy,
jako ji nepřijal před dvěma tisíci lety.
Však v každém věku povstává básník jeden kletý,
Advocatus Diaboli vší lidské lásky.
Protože Bůh je to, kdo uzavírá tyto svazky,
a jiná manželství zná, než ty před oltářem.
Všechny je uzavírá v Jeho nebi, pod žaltářem
jiného Písma Svatého než toho v zaprášených knihách.
Protože láska vždy živá je - i na dostihách
potkanů mrtvých, mrtvých krys a Zlatých Telat světa.
To proto Láska v těch divných květech vzkvétá,
od Začátku do Konce, od věků do věků,
tam kam Bůh ji vložil - v člověku.
Publikoval(a): jang-tse, 31.5.2012
Přečteno (96x)
Tipy (2) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: děda včela, NikitaNikaT.

Spodek

Stránka generována 22.9.2024 14:22
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti