Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Notre-Dame v Chartres

Notre-Dame v Chartres

!
!
!
Navzdory všem protivenstvím
krása gotické Notre-Dame v Chartres
nepatřila jen těm kteří žili
a pracovali..
hrdí na ni byli všichni
krásou její velmi pyšní
Nejen chlebem živ je člověk

Hold patří stavitelům katedrál
kde andělé mají pozemský ráj
Jsou to zlaté lodě
s velkými křídly ducha
Vzácní ptáci při letu..
pomocí nebeských veslařů
co vdechnou smysl pro krásu
nadčasovost co není sen

Jak vzletná krása
z rukou vyvolených se tvoří
nádhera v úžasu co bere dech
Kámen chce také něčím být a růst
promlouvá duchem doby
je jak šperk co zemi zdobí

Stejně jak Dante co potkal svou Beatrici
zveršoval Nový život..
stal se mezníkem v dějinách poezie
Tak stejně Notre-Dame je dokonalá harmonie
To krásno co v nitru lehce plyne..
ta přítomnost okamžiku
který v ní navždy žije
Oslnivý hymnus slunce
co střetne se v jednom bodě

Síla lidského ducha
mystickou krásu
katedrále vdechla
jak polibek od anděla
Fénix rodící se z popela
v harmonickém celku
i když se hodně improvizovalo
vzniklo velkolepé dílo

Snad místo kde se Archa úmluvy ukrývá
cesta pro bohy z hvězdné oblohy
Zde tunika Panny Marie
když na svět přivedla Ježíše
Poutní místo za svatou relikvií
než před zraky ji navždy skryjí…
strážci světla

Nikdo nedokázal najít klíče
od tajné skrýše
vzácné schránky

Katedrála mnoho tajemství skrývá
vznešená a jedinečná
Vzácným klenotem mistrovského díla

Hrdá krása co fascinuje davy
Je symbolem lidské víry
Sen co došel naplnění
Tajemství skryté pravdy
co čeká na své odhalení..

možná jen pro toho kdo je vyvolený
!
!
!
Publikoval(a): xoxoxo, 4.12.2011
Přečteno (81x)
Tipy (12) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: LarryJ, CULIKATÁ, Psavec, enigman, Kars, Maryje..., Lugilla

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 16:25
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti