Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Ajurvéda

Ajurvéda

baruša Básně » ?nezařazené?

Anotace: Písnička

Na konferenci ve Stockholmu
říkal mi kolega Švéda,
zajímá ho delší dobu
indická ajurvéda.

Studuje prý dnem a nocí,
pacientů, že má dost,
otevřel si vlastní praxi,
klinici atˇmají zlost.

Nic nedbá na jejich řeči,
že nemoci neléčí,
evidence based medicína
pravidla má jinačí.

On věří, že empirie,
moudrost našich předků žije,
výsledky má nesporné
a věda at´si říká ne.

Vzpomněla jsem na babičku,
žili velmi chudobně,
měli jen to nejnutnější,
přesto zpívali si vesele.

Byliny, kysané zelí,
šípkový čaj, včelí med,
nesnídal, kdo před večeří
svůj krajíc chleba sněd.

Devět dětí, jedny boty
kdo je chtěl mít vstával dřív,
jinak chodívali bosí
v létě, i když napad sníh.

Na doktory nebyl peníz,
natož jet do Indie,
jedno přísloví však praví,
všude se stejně žije.

Proto musí existovat
ajurvéda moravská,
nemyslím tím slivovici,
komu to tak připadá.

Odpoved´ mi na to dala
Hildegarda z Bingenu,
mystička a léčitelka,
ať víš kdo je to za ženu.

Terapie fyto, lito,
balneo a zařadˇ půst,
pěstuj dobrou mysl brachu
a fyzickou práci zkus.

Když je tělo v rovnováze,
nemocem se nedaří,
budeš-li mít trochu štěstí
umřeš jenom na stáří.
Publikoval(a): baruša, 16.8.2023
Přečteno (22x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 10:27
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti