Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Přání / Jen tak lehce / Zbraň

Přání / Jen tak lehce / Zbraň

Přání

Co vy si přejete,
koleje vyjeté.
-
Co nejméně vzruchu,
pro oči či k sluchu.
-
Co pohodu tvoří,
ve shodu se koří.
-
Co rozdává jasu,
smyslem pro krásu.
-
Co ohledy žije,
ale i ví, čí je.

Jen tak lehce

Pro jemnou souhru barev
nanášených odstínů,
dotekem vlasů štětce,
kde světel zrod a stínů.

Do nichž teče teplá krev,
jež rozlévá snů věštce.
V zahledění do dálek,
na něž ten však nezná lék.

Jemnou souhrou valérů,
v kontrastu světla, stínů,
směnnou hrou i v závěru,
odstínem světa splínů.

Zbraň

Každý ji má, tu svoji,
podobou žitých roků.
K obraně či k útoku,
s níž i svou pravdu hojí.

Tou hájí se, též vadí,
střetává nebo snáší,
ústupem někdo radši,
a bojem soutěž zradí.

Zbraní i z hloubi city,
odzbrojí a povýší.
Obranu tak odliší,
jen prožitek spojitý.
Publikoval(a): Litarts, 20.12.2022
Přečteno (38x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 23.10.2024 17:31
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti