Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Pravé bohatství

Pravé bohatství

Flamaintenebris Básně » o Štěstí, neštěstí

Anotace: Pocuchaná básnička s více než špetkou neuspořádanosti. Tak možná právě zanecháno z důvodu určitého směru, toho co má poukázat její pravé podstaty

Poutníkův rozedraný háb
narušil odér krčmy to když vkročil dál
Do té doby jako majestátní páv
co kráčel světem a sotva se bál

Když přišel k majetku v ten ponurý večer
cosi se změnilo jen nepatrně

Svobodu přitloukla vyhraná hra karetní
na stěnu obětní

Kamenou tvrzí je ten dar
co možná daroval kníže sám

Možná kníže pekelný
či jen pán pánů neznámý

V horkém dechu maliním
z tvých úst spřežení obláčků
se na cestu k růžím dávajíc

Mnoha ústy co žijí bytím
ve vlasech pletených z nářku
na panny vesele mávajíc

Ona jedna sloka pro život viníka
štěstí dotekem kominíka
Vymetené saze
a to nejen z komínu
přinášejí blaze
mnohou veselou vzpomínku

V těch kamenech
té pevnosti s pevnými základy
Nahoru po točitých schodech
kde houkají za večerů sovy

Křupajicí schody
ulevujicí si od zlosti
tak namáhané
jako starcovy kosti

Toužebně spjato vrzání při vratech
co tudy na koni projel k ránu
Muž oděný v omšelých šatech
zanechal slova vyrytá na bránu
Nesoucí obdiv než-li slunce vyjde dni vstříc
a nápis z ledu potřísní vyprahlou hlínu

Musel rychle odejít, nedal si mnoho říct
to aby jsi nepodlehl vyřčenému splínu

Uběhlo vody
stromy povyrostly

Ruku v ruce kráčí postava tmavě vypadajíc
s rukou starce v té své, nezbylo toho víc

Od prvého pokušení drolení se kamene
té ruiny poskládané ze střípků hory toužebně
Ten masiv s onými pevnými základy
prodlužoval život jedné osoby

V opojném mámení letního večera
ke sklonku milostivého života

Základy toho chrámu z kamene
byly magií okouzlené
a to již od dob odvěkých
tak zteřelé

V rukou danou do cizí
už výšel ten blázen pocestný

Smotáný svitek pergamenu
třímá v dlani jak horkou jehlu

Úpisem je dané písmo
či knihou hříchu?
Publikoval(a): Flamaintenebris, 5.4.2022
Přečteno (98x)
Tipy (3) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Hášaša, Psavec, Marcone

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 16:28
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti