Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

3X VÁNOCE

3X VÁNOCE

~ VÁNOČNÍ NOC ~





Bolavé slzy pod stromečkem...

hledají cestu do dětství.

Vzpomínka času vánočního

nic veselého nevěstí...



~



Tátovy ruce jakby sáhly,

probouzí zašlá objetí,

o Vánocích si tiše vzdychnu,

oči mám plné dojetí.



~



Zas se mi stýská, i teď k stáru,

po největším z těch Božích darů.

Co ztratil jsem - nebude více;



je půlnoc...



dnes smutní pláčou steskem bdíce;

pláču jak děcko...

Po mamince.



--------------------------------------------------



~ VÁNOČNÍ STROMEČEK ~


Očima pohladím větvičky,
stromečku vánoční…

~

Chtěl jsem si u tebe posedět,
prskavky zapálit a zpívat,

vrátit čas ukrytý v koledě,

v mé duši se však stmívá...

~

Chtěl jsem si přivonět k jehličí,
pod tebou dárečky objevit,
namísto pohody sváteční,
sleduji smutný, prázdný byt!

~

Stromeček svítí do dáli,

na nebi hvězda popelavá,
u okna naproti - z povzdálí,
o šťastných Vánocích se zdává…



----------------------------------------------------



~ NA VÁNOCE ~

(Snížek)





Na Vánoce snížek bílý po chodníčku utíká,

dechberoucí podívaná; chlapci škádlí kapříka...



~



Náhlé štěstí nezbedníků roztéká se po tvářích,

v pouličních lampách zdobí cesty jako k oltáři.



~



Snížek čilý k zemi pílí, chtivá očka zasněží:

„Neboj mámo, neublíží“ - jen domovník láteří.



~



Na Štědrý den hlavy k nebi, v myslích ráj to celičký,

Pánbůh slzy něhy spouští z té nebeské chladničky.



~



Dotek křehký, jak rty víly, tajemné sny probudily,

komet vlasy plní asi, o čem čisté duše snily...



~



Nedočkavá dětská srdce vyhlížejí Ježíška,

rozechvělá světlem svící,

potichoučku...

jak myška.
Publikoval(a): J.F.Julián, 16.12.2021
Přečteno (129x)
Tipy (9) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: donne, Mirastus, Bezhlavý rytíř, Hedullinn, děda včela, valachia

Spodek

Stránka generována 25.4.2024 02:05
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti