Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Světlo a zvuk

Světlo a zvuk

Světlo

Ať od slunce, či umělé,
všemi směry rozdává se.
Ostří, tlumí ve své kráse,
porůznu i potemnělé.

Paprsky se zalamují,
dopadem vždy na překážku.
Odrazem si řeší srážku,
také se i pohlcují.

Tvoří tak hry světel, stínů,
dle tvarosloví prostoru.
Úhlem dopadu a vzdoru,
ve skle iluzí svých činů.

Jen obyčejná lampička,
v tom pokojíku setmělém.
Tolik kouzel jejím světlem,
i jak tajemná to hříčka.

Zvuk

Tajemným chvění zvuku,
jenž i hmotou prochází.
Proniká, nenarazí,
v tlakové míře hluku.

Tóny, šumy, šramoty,
specifická vlnění.
Vždy i jiná vyznění,
dle charakteru hmoty.

Zpívaná, hraná nota,
či jen mluvené slovo.
A jiných zvuků mnoho,
sluchem různá hodnota.

Šíří se a proniká,
nebo také odráží.
Pohlcuje, též sráží,
dojem s pocitem vzniká.
Publikoval(a): Litarts, 22.1.2021
Přečteno (83x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 8.9.2024 06:34
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti