Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Práca / k 1. máju /

Práca / k 1. máju /

Práca.
Čo to je?
Tvorivá sila.
Predstáv Božstvo.
Rúca i buduje, myšlienky stvárňuje
v rozmanité množstvo.
v pohybe Múdrosti - žiariaca pochodeň.
Požehnanie vekov.
Otroctvo deň čo deň.

Je podperou a náplňou ľudského života.
Je jeho Veľkosť, perspektíva, premena, istota.
Sloboda mysle, nespútaný duch.
V prejave, v chcení - človečenstva vzruch.

Je bochník kyprého chleba na stole.
Prijímanie Boha v podobe hostie.
Zdravie tela, duše i radosti vzlet.
Posvätná únava, nádej ľudských bied...

Človek prácou prekračuje seba i svet.

Práca - rozum, vôľa, činná láska trváca.
Bojuje, plače i krváca.
V revolte i v hlúposti sa trmáca
ponížená, že nedá všetkým ľuďom jesť.
Smutná, že jej ťarchu mnohí musia bez odmeny niesť.
NADČLOVEK jej rôznosti nedá rovnakú česť.

Práca. Práca!
V nej sa človek nájde.
V nej sa i stráca.


Anna Vodičková
Publikoval(a): anna41, 29.4.2017
Přečteno (81x)
Tipy (3) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Gaia., Mirastus

Spodek

Stránka generována 19.4.2024 00:13
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti