Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

bezbarví lidé

bezbarví lidé

Henulec Básně » o Lidech

Anotace: báseň je o lidech a jejich nejhnusnějších povahách

Znám spoustu lidí
Co ti ukazují jen to špatné, co v tobě vidí
Upozorňují neustále tvoje vlastní chyby
Ale sami do sebe si vůbec nevidí

Všude, kam se hneš, ukazují tvou špínu
Pomlouvají tě, ale neuznají svojí vinu
Sám nevím, těžko říct
Jestli tak činí z nudy nebo je v tom závist

Jeden známý
Co si myslím, hraje na něco, co není
Říkal mi jednou, že není špatný svět, jen lidi
Musím však uznat, že to tak často také vidím

Možná je to tím, že se mi snaží rovnat
Jediným způsobem však činí, a to moje já podkopat
Možná mi závidí, to co sami nemají
Radovat se z malých věcí, mít oči, co sami říkají

Abych byl uvnitř čistý
Někdy jsem jako oni, tím jsem si jistý
Jenže snažím se s tím denodenně něco dělat
Probouzet lidi v smích, někdy jim pomocnou ruku dát

Nechci sám sobě lhát
Nechci si vzít talár ani hábit, co nosí kat
Nechci však být, jako ti, co ti lžou a říkaj si kamarád
Občas jsem hrdý, že umím dát nejevo vše, i to, že mám rád

Víš, někdy bych si přál být zvíře
Které má lepší postoje k životu, i když žije v díře
Její hodnoty jsou tisíckrát lepší od lidí
I když nemůže říct, co si myslí o tom, co vidí

Však i tito lidé pro mě nejsou cizí
I když mi jejich chování a postoje mrzí
Vím, že nic neudělám, budou takoví, jací jsou
Horkotěžko střední cestu naleznou

Když budou tvrdit to či ono a pravda je jiná
Vím, že mě to nesloží, má půda pod nohama je pevná
Jen budu v životě jejich útokům čelit
Hlavní je však zůstat svůj, nenechat se zlomit

Nejjednodušší je si nedělat z těch útoků těžkou hlavu
Jít hrdě se vztyčenou hlavou, i když cítíš jejich salvu
Uvědomit si, co mám, co oni nemaj
Možná opravdu závidí, že sami uvnitř sténaj

Vím, že my lidé jsme často hloupí
Děláme věci, nad kterými kdekdo hlavu kroutí
Znám však cenu, co to všechno stojí
Však oni před svým zrcadlem neobstojí

A i když někdy ztrácím víru v sebesama
I když vím, jak chutná od kamaráda ze zadu bodná rána
Vím, že někdy opět ukáže se osoba, co má krásný srdce
Bude mě brát takového jaký jsem a černý mraky bude odhánět svým štětcem
Publikoval(a): Henulec, 3.12.2010
Přečteno (373x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 21.9.2024 01:50
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti