Lidé a vesmír
Lidé a vesmír
Anotace: Úvaha ke Dnu kosmonautiky
Sedm miliard živoucích lidí,
zemřelých bylo víc,
Země nám už brzy nepostačí
budeme růst.
Budeme hledat novou Zemi,
poplujeme širým vesmírem,
do něho zaneseme lidskou hmotu,
zárodečné buňky daleko do času.
Semínko letící cyklony planet
do dálek hvězd a světelných roků,
budeme žít žít ve svých dětech,
vezmeme kousek zeměkoule sebou.
Až poletíme vesmírem bez obav,
bez závrati z neznáma,
bez závrati z cest,
poneseme lidský život
do prostoru hvězd.
Sedm miliard lidských srdcí,
kolik krůpějí krve, kolik slz,
kolik úsměvů a objetí, polibků lásky,
kolik krásy žen a malých dětí,
stromy kvetou, moře se zardívá,
lidé letí letí do vesmíru,
i motýli se rozlétají
do mléčné dráhy, samí jasoňové
a lidské moře radosti i hoře,
smutku a utrpení, víry a vítězství,
rozumu a emocí, vášní i bouří,
pýchy a pádu, objetí i spočinutí.
Publikoval(a):
podnebný, 12.4.2016