Kurtizána
Kurtizána
Anotace: Nejstarší řemeslo na světě, neprovozují dotyčné ženy, vždy jenom z pouhé náruživosti.
Pozdě v noci za svitu lamp,
jež barvu nachu mají,
po ulici kráčí.
Chlapi na ni pokřikují,
gesta hanlivá si prsty značí.
To je ta, co jde hned třeba,
za kus žvance od oběda.
Dělá prý to jenom z nouze,
nevěř ale děvce,
její touze.
Já však nejsem děvka,
coura, nána.
Jsem jen potomky své milující,
nemajetná, chudá žena - máma.
Dělám pro obživu to,
co zazobaní páni chtějí
i když se mi jenom smějí.
Duší mojí pohrdají,
jen mé tělo rádi mají.
Za nocí jsem sice šlapka- žena,
co ulovit chce bohatého křena.
Ale časně z rána domů chvátám - jedu,
do školy své děti vedu
s čelem hrdým,
hezky v předu.
Nejsem žádná coura,
děvka, nána.
Jenom z nouze donucení,
společnice pánů,
co v kolonce zaměstnání,
píše hrdě - kurtizána.
Publikoval(a):
Taren, 27.1.2016