Zlato Vysočiny
Zlato Vysočiny
Anotace: Sice brambory dovážíme a farmáři preferují řepku, přesto pěstitelství a šlechtitelství na Vysočině pokračuje ve své tradici.
Jihlavská krajino, dneska jsi jiná,
už nezve tě chudou tvá domovina,
podzimní brázdy tmavé hlíny
skrývají zlato Vysočiny.
Není to zlato, jež navrch se třpytí,
pod jehož cinkotem prázdnota jest,
pod slupkou prachu je živobytí
a vybírat z bláta je práce a čest.
Na jaře skřivánek písní je laská,
nad květy bílými i vítr zpívá,
to naše zlato je jako ta láska,
dělením vůbec neubývá.
Karmeny, Ambry, Krasavy, Akrseny,
keřkovské rohlíčky, co je tu jmen,
a ryzí zlato pod těmi jmény
čisté a slunné jak podzimní den.
Jihlavská krajino, dneska jsi jiná,
už nezve tě chudou tvá domovina,
v podzimních brázdách sklizeň už začíná,
zlatem je protkána tvá Vysočina.
Publikoval(a):
podnebný, 9.9.2015