Hranice
Hranice
Hořely u kůlů připoutané
slaměné panenky stovkou dětských prstů
tisíckrát ohmatané
a z plamenů vylétali ptáci
černí a modří
a všelijací
V nadvakrát spáleném popelu
našli dvě žárem nedotčené sošky
slona a křehkou gazelu
s očima z jadeitu
"Lacrimosa dies illa.."
zní zpěv jezuitů
Dali ten popel černé hlíně
v úhoru za zdí vzpomínky na panenky
šeřík schovával ve svém klíně
Plakalo děvčátko u jeho kořenů
sedmkrát sedm kalných rán
dvě oči plné plamenů
Hrst rozžhavených uhlíků
shrábla sis tenkrát do krabičky
se vzorkem rudých mečíků
Naskicuj portrét plačící dívky
popálenými prsty
pohlaď šedivě rozechvělé křivky
a založ nový požár
Publikoval(a):
glacier, 23.6.2015