Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Žlutý hořec

Žlutý hořec

podnebný Básně » o Přírodě

Anotace: Gentiana lutea je chráněná horská rostlinka. Využívá se ve farmacii i v lidovém léčitelství. Je obsažen v theriaku (švédské kapky)i v alkoholických nápojích (absint).

V trávě, která do údolí splývá,
v klínu hor, jež slunce jemně zlatí,
pod balvanem čistý pramen zpívá,
v bujný potok teče na úpatí.

Louka modrých hořců v dál se tratí,
obloha se zrcadlem v ní dívá,
v pasáčkově písni, jež čas krátí
nesčíslně zvonečků se kývá.

Tolikrát jsem mezi vámi býval,
v modrém hořci marně hledal snění,
tisíckrát jsem tišil bouřný příval.

Jediný v té azurové zemi
sluncem plál vždy v ticho zapomnění
žlutý hořec, jeden mezi všemi.
Publikoval(a): podnebný, 15.6.2015
Přečteno (119x)
Tipy (4) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: donne, Bezhlavý rytíř, GabrielleT.

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 04:33
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti