Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Balada politická

Balada politická

podnebný Básně » Srandovní

Anotace: Satirická častuška, zpívá se na melodii písně Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha "O Golemovi"

Jak to dneska v politice chodí
zbytečné by bylo povídat,
hodně práce politikům škodí,
kvůli ní se nedá kloudně spát.
Premiér, ten tloustne, spravuje se,
začíná mu stoupat krevní tlak,
na tiskovce, tam se jenom třese,
kéž by nebyl nervózní až tak.

Vládne moudře všemu svému lidu
s Chovancem vždy věrně po boku,
ten je slavný jako Richelieu,
vydrží však spolu sto roků.
Měl by si to rozdat na sto metrů
s Babišem jako svým soupeřem.
Ten se toho běhu radši zřekl,
"tuto disciplinu neberem."

Nejlépe jdou mi ty veletoče,
gymnasta jsem já rozený typ,
boxerské kdybych vzal rukavice,
šlo by mi to možná ještě líp.
Komančové taky budou rádi,
že s nimi zas někdo počítá,
už jsou s nimi dobří kamarádi,
Filip, to je liška podšitá.

A tak jsem vás požádat chtěl tady,
byste mezi lidmi šířili,
ať poslechnou Kalouskovy rady,
nedali pokoje na chvíli.
Není divu, že se občas stává
třeba to, co dělal doktor Rath,
zneužíval tady svého práva
stejně jako jeho kamarád.

Jsou však ještě mnohem větší borci,
Krejčíř,Rittig, paní Nagyová,
než dojde soud k nějakému konci,
vynoří se zas kauza nová.
V opojení moci mají právo
lhát, krást, kašlat na spravedlnost,
podvodům i kašli bude zdrávo
jednou provždy říci tak už dost.

Intriky a korupce nám vadí,
to jsme přece dávno věděli.
Přesto naše zákony nám radí,
abychom je dále trpěli.
Politologové se jen smějí,
jak ten volič zase dopadl,
kmotři, šmejdi totiž ví co chtějí,
aby zájem o ně ochladl.

Někdo obě ucpané má uši,
chodí s nimi celou řadu let,
nemůžeme ale zůstat hluší
v boji za ten lepší příští svět.
Aby se nám běžné lepším zdálo,
na světě dost hnoje musí být,
aby nebylo ho nikdy málo,
musíme se všichni přičinit.

Pan prezident hledá žumpy stále
i tam, kde to je už zbytečné,
ale na velikém hradním bále
choval se jak státník skutečně.
Kousek ovárku a jitrnička,
tlačenka a jedno jelito,
trochu piva, potom slivovička,
všechno snědeno a vypito.

Ještě cigaretku spolu dáme,
podpoříme dobré trávení.
Zdravíčko si dobře pohlídáme,
od doktorů budem chváleni.
Prezident, ten tloustne, spravuje se,
začíná mu stoupat krevní tlak,
měl by objímati stromy v lese,
aby nebyl sádelnatej tak.

Jindy nám nějakou hloupost řekne,
neví o tom nic už za chvíli,
ale pražská kavárna se lekne,
z jeho slov už brzo zešílí.
Ostudu pak dělá v celém světě,
v Rusku bude blahořečený,
ale nemusel by v každé větě
zdůrazňovat, jak je učený.

Jak to dneska v politice chodí,
zbytečné je dál to povídat.
Málo práce politikům škodí,
kvůli ní se nedá klidně spát.
Publikoval(a): podnebný, 22.4.2015
Přečteno (277x)
Tipy (2) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: koiška, děda včela

Spodek

Stránka generována 29.3.2024 11:00
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti