Esperanto
Esperanto
Anotace: Je škoda, že tento jazyk, jehož tvůrcem je polský lékař Ludvík Zamenhof, se neujal tolik, jako nyní celosvětově uznávaná angličtina.
Buď pozdraveno esperanto,
ať rozšíří se celým světem
jak ptačí píseň - birdokanto
vlaštovčím prudkým smělým letem.
Vždy bude znít a plesat, zpívat
ve verších s Homérem a Dantem,
na svatbách tlumočit své vivat,
blahopřát ke křtinám esperantem.
Buď pozdraveno esperanto,
ty doufající v pravdu příští
jak zurčivá píseň - birdokanto,
řeč jeho celým světem prýští,
zpěv hrdý, volný, nezávislý,
lahodná slova věčně živá,
ozvěnou jeho rodné Visly
lehounko ze rtů lidem splývá.
Buď pozdraveno esperanto,
ať rozprýští se celým světem
jak ptačí píseň - birdokanto
vlaštovčím smělým prudkým letem.
Publikoval(a):
podnebný, 4.3.2015