O sýčkovi - kulichovi
O sýčkovi - kulichovi
Anotace: Veršovaná pohádka pro děti večer před spaním
O sýčkovi chci vám děti
jenom pravdu pověděti,
pro předsudky, pro pověru
nevěstí zlo, na mou věru.
Když se večer všechno ztiší,
tiše létá, chytá myši,
za světla spí, ve tmě žije,
užitečný, zvědavý je.
Slovo sýčkovat je vadné,
slovo lekat lépe padne,
protože se, milí zlatí,
sýčků nemusíte báti.
Světlo v oknech blíž jej vábí
tam, kde leží člověk slabý,
chorý, snad i na umření,
sýček poslem smrti není.
Bude-li tu sýčků více,
na sta nebo na tisíce,
ubyde zde rejsků, myší,
sýpky budou zrním vyšší.
Zákonem je kulich chráněn
jako vlastně všechny sovy,
pravý myslivec dbá o ně
skutkem, ale také slovy.
Postavte mu hnízdišť dosti
na půdách a štítech domů,
dozvíte se o moudrosti,
o Athéně ještě k tomu.
Před lasičkou, před kavkami
pak ho snadno ochráníte.
To je všechno, mezi námi:
o sýčkovi už dost víte.
Publikoval(a):
podnebný, 20.2.2015