Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Pomník Jana Žižky

Pomník Jana Žižky

podnebný Básně » ?nezařazené?

Anotace: Letos si 11.října připomeneme 690.výročí smrti Jana Žižky z Trocnova.

Na svahu u Přibyslavi
bříza větve kloní,
Jan Žižka tu v lesku slávy
jede na svém koni.

Jede od Žižkova Pole,
cestou od mohyly,
od Ronova hučí dole
proužek řeky bílý.

Nad Sázavou v mlze bledé
bříza ráno zpívá,
vítěz na svém koni jede,
z bronzu socha živá.

Na svahu u Přibyslavi
bříza větve sklání,
Jan Žižka tu v lesku slávy
jede na své další klání.

Jako by chtěl mluvit znova,
do kamene napsat:
"To, co neprorazí slova,
to rozbortí palcát."
Publikoval(a): podnebný, 30.6.2014
Přečteno (55x)
Tipy (3) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: NikitaNikaT., Marci-Tami, děda včela

Spodek

Stránka generována 22.11.2024 15:27
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti