Básně, Povídky, Úvahy, Pohádky, Fejetony, Romány, Reportáže

a

Orchidej východního podzemí

Orchidej východního podzemí

na lanýže potřebuješ citlivější čich
než má člověk
vápenitou půdu, 20 centimetrů podzemí
a dubové kořeny, na opačné straně
v posledním paprsku východního slunce
najdeš jehlu a niť, nech měsíc ať tě zašije

květ obalí masem, rozkvete v něm plísní
očím načechrá peřiny a promne je deštěm
očisti hlízu, brambor žádá lžící kmínu
nevzpomíná žádnou knihu, přežívá ve slovech
les je pozadí každé básně
pohled na suché větve v sobě stále nachází
nové prameny. Ramena řek hrbí se
okolo srdce, z nejzazších vrcholů noci
odráží měsíční svit do nejvzdálenějších
hvězd. Ve dne spí, v noci vidí.

v nejtvrdším koutě vlnící se mlhy
roste podzemní orchidej
učiň mne jejím květem
učiň mne jejím koutem
učiň mne její mlhou
Publikoval(a): Marek Miko, 9.12.2019
Přečteno (39x)
Tipy (4) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Martin Havlíček, Mirastus, Jikra

Spodek

Stránka generována 23.11.2024 10:14
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti