Přísloví
Přísloví
Anotace: Zamyšlení nad příslovími
Hoď kamenem jsi-li bez viny
(a tak kamenujeme proroky)
nevstoupíš dvakrát do stejné řeky
vždyť pravda je prý ve víně...
Líná huba holé neštěstí
..nic dobrého nevěstí...
A tak důvěřuj, ale prověřuj
vždyť i mistr tesař se někdy utne
po bitvě je každý generál
a ne každý kněz káže v kutně
kuj železo dokud je žhavé
vždyť neutopí se ten, kdo plave
proto nezapomeň a spěchej pomalu
vždyť spadne často na hubu
kdo vzhlíží hodně nahoru
víme, že ranní ptáče dál doskáče
a taky, že bez práce nejsou koláče
a jen sytý hladovému sotva uvěří
a chromý kůň těžko vítězně poběží
mráz kopřivu nespálí
a tak nehas, co tě nepálí
nehažme flintu do žita
a sviním perly do koryta
není všechno zlato,co se třpytí
pro jedno kvítí se slunce nerozsvítí...
Ti, kdož chtějí s vlky býti
musí jejich píseň výti
líná huba je holé neštěstí
a tak jen účel prostředky posvětí
ač je to často k zblití
jak se z lesa volá tak se z něj ozývá
naděje umírá naposled
ač šance je často mizivá...
Věz, že žádný strom do nebe neroste
a boží mlýny melou na plné obrátky
o tom jsme se stokrát přesvědčili
pravda bolí a lež má nohy vždy jen krátký
Sytý hladovému těžko uvěří
a víme, jak je to s tou večeří
již nejvíc ocení náš nepřítel
není každý prorok spasitel...
Na hrubý pytel hrubá záplata
a lenochovi sluší dozor a lopata
vždyť kdo jámu kope, sám do ní padá
kdo rád odchází, když noc je mladá?
Nemusí pršet, stačí když kape
a netřpytí se vždy jen, co je zlaté...
Tichá voda břehy lehce podemele
a jen poslední se vždy nejlíp směje...
Ráno moudřejší večera?
Jedna vlaštovka jaro nedělá!
V moudrosti přísloví
ptám se kam ten svět spěje?
Snad každý si sám odpoví
na dno řítíme se příliš směle...
Publikoval(a):
Klarineb, 17.9.2017