Zátiší s bolševníky
Zátiší s bolševníky
Anotace: Lidská zhouba se někdy šíří rychleji než invazivní organismus
Zátiší s bolševníky
Na palouku rostou zvláštní antény
rezavé stožáry tu trčí s celtou
toku zoufalství je palouk deltou
To když se ukládáš pod slunečníky
nevidíš ty bílé velkolepé bolševníky
co chrání tvou pleš před úžehem
až z rudých pupínků má kůže lem
To když oheň hasíš požárem
je bolševník už tvým pánem
hodným pánem, zlým sluhou,
vše se mění, ty jsi mulou
Mula, co listy bolševníků ožírá
sedm svejch jazyků si nespálí
když obratně jimi mluvou dotírá
rozum se vytrácí kamsi do dáli
Snad abych se taky nestal mulou
(nazývanou mezi námi sedmi jazyčnou)
pokusím se vyjít ven z toho labyrintu
dokud se nesrazím s lidskou mulou
vymyslet si na ni musím vhodnou fintu
Proč ta bělost velkolepá
mě oslepuje a brání v úniku
ta lidská verbež dlouholebá
tajně muly nutí k zániku
Proč se ze mě má stát mula
co na bolševník jazyk nemá
tupý výraz, oči kalné, ústa němá
Publikoval(a):
Hvězdář, 12.9.2013